Ze staan bij bosjes in het telefoonboek en op internet. Maar hoe vind je jouw perfecte makelaar? Kiezen voor een makelaar betekent dat je iemand in huis haalt die kijkt met het oog van een professional. Dat kan je echt een hoop kopzorgen besparen. Wat heet: het kan je ook enorm veel geld schelen. Zorg in elk geval dat er altijd een klik is. Tenslotte ga je een tijdelijke relatie aan met iemand die een deel van je nieuwe leven gaat (mee)bepalen. En de grootste aankoop van je leven kan begeleiden.

 

Hulp van een makelaar of zelf doen?

Je valt als een baksteen voor een huis en dan breekt er een spannende tijd aan. Veel kopers gaan eerst in hun eentje naar een woning kijken voor het juiste ‘gevoel’. Daarna stappen ze vaak naar de professional, terwijl er ook mensen zijn die het zelf willen doen. Er bestaan legio sites waarop je een spoedcursusje word zelf een slimme huizen(ver)koper kunt volgen. Vijf procent van de aspirant-verkopers gaat solo, vaak met achterliggende gedachte om geld uit te sparen. Slim? Dat kun je alleen zelf bepalen. Weet wel dat makelaar hun eigen ‘tools’ hebben. Ze hebben kennis van de bouwkundige staat van een huis, mogelijke bestemmingsplannen in de buurt, eventuele erfpacht en of de grond vervuild is. Als je dat allemaal zelf moet gaan uitzoeken kost dat veel tijd en energie. Kies je voor een makelaar hou er dan rekening mee dat je een makelaar courtage betaalt: een percentage over de uiteindelijke aankoop/verkoopprijs. Bedragen waarover dikwijls nog wel over te onderhandelen valt.

Sabine en Marcel vonden zo hun nieuwe makelaar.
Vind hier jouw lokale NVM-makelaar op funda

Rustig aan

Op zoek naar een makelaar? Ga nooit overhaast te werk. De goedkoopste makelaar hoeft niet de beste te zijn; een groot makelaarskantoor is niet per se beter dan een kleinere. Ga gerust een aantal gesprekken aan, zodat je een makelaar vindt die goed bij je past. Iemand die precies weet wat jullie willen en welke huizen bij jullie wens passen.

Welke makelaar?

Belangrijk is dat je goed weet met wie je aan de slag gaat. Iedereen kan in principe makelaar worden omdat het sinds 2001 geen beschermende titel meer is. Maar net als bij andere ‘onbeschermde’ beroepen (onder andere coach, verloskundig, aannemer) maakt jezelf zo noemen je nog niet vaardig of deskundig. Makelaars die gecertificeerd zijn hebben in ieder geval genoeg vakkennis. Een makelaar is gecertificeerd als hij of zij staat ingeschreven in het register van Vastgoedcert of SCVM. Daarnaast kunnen makelaars ook lid zijn van een branchevereniging (NVMVBO en VastgoedPRO). Deze stellen aanvullende eisen voordat een makelaar lid mag worden. Brancheverenigingen ondersteunen onder meer makelaars in hun dagelijkse werk en zijn er om de belangen van de koper te behartigen.

Dit raden we je aan: 
Hoe vind je de perfecte makelaar in 10 stappen?