Een huis kopen: wordt het nieuwbouw of een bestaand huis?

Wie een huis wil kopen, moet een heleboel beslissingen nemen. Waar wil ik wonen, hoe wil ik wonen, hoeveel kan en wil ik daarvoor betalen, hoe snel wil ik kunnen verhuizen? Belangrijke zaken om over na de te denken. Veel van deze vragen komen hierop neer: wordt het een bestaande woning of een nieuwbouwhuis? In deze blog zetten we een aantal belangrijke voor- en nadelen van beide op een rijtje.

Een huis kopen als starter, is dat nog mogelijk?

Stel, je bent 33 jaar en je hebt net een vast contract gekregen op je werk. Een goed moment om je eerste eigen huis te gaan kopen, toch? Het zal echter niemand ontgaan zijn, voor starters is de huidige woningmarkt uitdagend terrein. Hoe gaat het je toch lukken om eigenaar te worden van je droomhuis?       

Je huis te koop zetten. Wat is de beste tijd van het jaar?


Je denkt er al een tijdje over om je huis te koop te zetten. Jullie willen graag aan een gezin beginnen en dromen van een grote tuin met een schommel. Of de kinderen zijn juist allemaal de deur al uit waardoor die fijne eengezinswoning met drie slaapkamers toch wel erg groot is geworden. Tijd voor wat anders. Maar wat is nu de beste periode van het jaar om die stap te zetten? Heeft het seizoen invloed op je verkoopkansen?

Dé Groningse woningmarkt bestaat niet

Onlangs maakte de NVM de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2019 bekend. Wat laten die cijfers zien? ‘De krapte op de woningmarkt houdt aan. Toch neemt de gekte verder af,’ concludeert landelijk NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Geldt dat ook voor provincie Groningen? 

Ja en nee. Dé Groningse woningmarkt bestaat namelijk helemaal niet. Het woningaanbod in de provincie valt niet zomaar in een paar cijfers te vangen. Als we het over het kopen van een huis hebben, zou je zelfs kunnen zeggen: Groningen, de gekste!

Via Marktplaats zelf je huis verkopen: is dat verstandig?


De mogelijkheden om de verkoop van een huis in eigen hand te houden nemen toe. Via het internet regelen mensen de verkoop zelf, van waardebepaling en bezichtigingen tot het sluiten van de deal. Soms met enig advies op afstand van bijvoorbeeld een ‘doe-het-zelf of doe-het-samenformule’ maar ook steeds vaker volledig op eigen houtje via Marktplaats. Is dat verstandig?

Huis kopen in Groningen?

De huizenmarkt in Groningen, stad en provincie, kent grote verschillen in ontwikkeling en omstandigheden. Wie een huis wil kopen, neemt daarom het beste een aankoopmakelaar in de arm. Die kent de lokale markt als geen ander. Bovendien: met een aankoopmakelaar krijg je meer voor elkaar.

 

Wat is een aankoopmakelaar?

Als je een huis op het oog hebt, kom je meestal eerst in contact met de makelaar van de verkoper. Die zal netjes informatie geven en alles over het huis vertellen. Maar het blijft natuurlijk de makelaar die door de verkoper is ingeschakeld om zijn huis te verkopen.

De koopovereenkomst voor een huis ontbinden: kan dat zomaar?

De deal rond de verkoop van een huis is gesloten. Koper en verkoper tekenen beiden de koopovereenkomst. Dan blijkt dat de koper de hypotheeklening niet rond krijgt en het voorlopig koopcontract wil ontbinden. Is dit nog mogelijk?

Voorbehoud van financiering

De koper kan dankzij de ontbindende voorwaarden afzien van de koop. Deze voorwaarden zijn opgenomen in het voorlopig koopcontract. Een veelgebruikte ontbindende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Wanneer het de koper niet lukt om een hypotheeklening te krijgen, dan kan hij de koop ontbinden. Dit gaat echter niet zomaar.