Warm geworden van dat droomhuis dat je onlangs bezichtigde? Serieuze plannen om een bod uit te brengen? Gefeliciteerd. Nu opzoek naar een zak met geld voor dat droomstulpje. Entree hypotheek – we gaan er gemakshalve maar even vanuit dat je niet een aanzienlijk bedrag in een oude sok of onder je matras hebt liggen.

Wat is het?

Een hypotheek is een geldlening waarbij een registergoed, bijvoorbeeld onroerend goed, als onderpand dient. Simpel gezegd: het is een geldlening om een huis te kopen. Eigenlijk is een hypotheek een zekerheidsrecht. Jij leent een bedrag en je geeft het huis dat je daarvoor koopt als zekerheid aan de bank. Op papier dan hè, het is uiteindelijk jouw bed dat erin komt te staan. 

Leuk om te lezen én weten: Er is meer dan alleen rente.

First things first

De vraag die je jezelf eigenlijk al moet stellen als je op huizenjacht gaat is hoeveel je kunt lenen. En hoeveel je wilt lenen. Vooral dat laatste is belangrijk om over na te denken. Misschien kun je wel vier ton lenen, maar wil je dat niet omdat je dan met voor jou te hoge maandlasten komt te zitten. Als je een stapje eronder gaat zitten is er nog wel financiele ruimte om twee of drie keer per jaar op vakantie te gaan. Of een nieuwe keuken te kopen. Aan de andere kant is dat droomhuis waar je echt heel graag wilt wonen voor jou ook wel die 4 ton waard. Je kunt online makkelijk je maximale hypotheek berekenen en een inzicht krijgen in de maandlasten. Zo kun je zien of en hoeveel je overhoudt voor al die andere leuke dingen in het leven.

Dit hebben we voor je gevonden:
Lenen 'to the max'?

Hypotheekmannetje

Wil je een hypotheek afsluiten dan heb je hypotheekadviseur nodig. Iemand die alles weet van hypotheken en voor jou de beste deal eruit kan halen. Dat kan op de traditionele manier waarbij je het advies van de bank of een tussenpersoon krijgt, of je gaat zelf aan de slag. Wil je het helemaal zelf doen dan moet je eerst een kennis- en ervaringstoets doen. Wil je het deels zelf doen dan kun je online hypotheekadvies inwinnen. Dan heb je de touwtjes in handen en kun je vragen stellen aan een hypotheekadviseur.

Waarom Bart en Inneke hun hypotheek vastgelegd hebben voor twintig jaar.

Wat past bij je?

Er zijn nogal wat keuzes die je moet maken als je een hypotheek afsluit. Voor welke vorm van aflossen kies je? Ga je voor variabel of vast? Kies je voor annuïteit of lineair? Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen? Wil je verbouwen? Dat zijn nogal wat vragen die je moet beantwoorden. Lastig klusje? Wellicht. Maar daarna heb je wel meteen goed op papier staan wat voor jou de beste hypotheek is.

Dit wil je vast ook weten:
Waarvoor kies je: annuïteitein of lineair hypotheek? of De Nationale Hypotheek Garantie

Speciale omstandigheden

In de meeste gevallen is verkrijgen van een hypotheek redelijk eenvoudig. Er zijn echter uitzonderingen op de regel. Ben je een starter op de huizenmarkt dan gelden er andere regels. Ook als je ZZP’er bent of in een woonboot woont. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is, het verreist alleen een aantal extra stappen. Onze tip: het loont soms om je ouders lief aan te kijken. Zij kunnen je namelijk financieel ondersteunen bij het kopen van een huis. 

Lees ook:

Hypotheekbezitter

Al in het bezit van een hypotheek? Dan vraag je je wellicht af, nu de hypotheekrente zo historisch laag is (we schrijven april 2016), of het zin heeft om je huidige hypotheek over te sluiten. Begin door je goed te laten adviseren. Dan weet je al snel of dit voor jou een handige stap is.

Wat is handig om te doen? Oversluiten: ja/nee? 

Tijd

Vergeet niet dat het afsluiten van een hypotheek tijd kost. Met een ruwe schatting (elke aanvraag is uiteraard anders) kom je op ongeveer twee maanden uit eer je aanvraag is goedgekeurd.

Wat kun je uitgeven? In tien minuten weten wat je kunt bieden.

Extraatje om te bouwen

Een ruime erker, een dakkapel voor met meer licht, of een ruime(re) keuken met een kookeiland; heerlijk al die extraatjes voor je nieuwe huis, maar die kosten wel (extra) geld. Heb je wat extra nodig om die dromen te realiseren dan kun je een bouwdepot aanvragen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, helemaal als je voor het eerst een huis koopt, maar het is eigenlijk gewoon een extra spaarpotje waarin een deel van de hypotheek wordt opgeslagen.

Deze pagina's zochten we voor je uit:
Bouwdepot? Dit mag je niet vergeten! en van nieuwbouw tot uitbouw: het bouwdepot