Stap 1: De wens

Je speelt met het idee om te verhuizen. Groter of juist goedkoper, groener of weer terug naar 'jouw stadje'. Er zijn acht factoren die - grofweg - bepalen hoe jouw droomwens eruit ziet. Van je gezinssituatie tot de situatie over een jaar of vijf.

Lees ook:

Stap 2: Wat kan er?

Voordat je dromen met je aan de haal gaan, moet je zaken op een rij zetten. Ben je bijvoorbeeld zzp’er of heb je een vast contract? Heb je eigen vermogen of een bkr-registratie? Het maakt nogal uit. Net als huren of kopen bijvoorbeeld.  

Lees ook:

Stap 3: Snuffelen

De balans is opgemaakt en de spaarpotten zijn opengetrokken. Scherp nu jouw zoekopdracht aan, zodat je niet verdwaalt in het aanbod. Liever tien passende huizen, dan honderden ongeschikte woningen.

Lees ook:

Stap 4: Bezichtingen

Je hebt genoeg geshopt. Tijd voor de volgende stap: de fysieke bezichtiging van je droomhuis. Op funda ziet het huis er pico bello uit. Hier zou je wel oud willen worden. Maar ga niet over één nacht ijs, geef je ogen de kost, speur naar addertjes onder het gras en laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan.  

Lees ook:

Stap 5: Hypotheekcheck

Tijd voor ‘het eggie’, tijd voor een serieuze hypotheekberekening. Wat kun je nu werkelijk lenen, alleen of samen. Wat gebeurt er met bonussen, eigen geld of hoe concretiseer je dat aanbod van je (schoon)ouders om te helpen. Tijd voor paperassen en het onvermijdelijke peentjes zweten.

Lees ook:

Stap 6: Realitycheck

Goed, er is een huis. Een mooi huis. Sterker nog: je bent verliefd. Prachtig natuurlijk, maar verliefdheid gaat niet altijd gepaard met gezond verstand. Daarom is het slim jezelf af te vragen: is dit huis werkelijk de ware? Ben ik ergens blind geweest? Heb ik het financiële plaatje écht compleet? Kortom: heeft het huis alles in zich om de liefde ook in de praktijk waar te maken?  

Lees ook:

Stap 7: Aankoopmakelaar

Nu het allemaal steeds serieuzer wordt, komt ook het besef: je wilt nu niet dat dit huis naar een ander gaat. Maar je wilt ook niet te veel betalen, of er later achter komen dat je een lek dak, een septic tank in de tuin of een astbestpijp over het hoofd hebt gezien. Misschien is het tijd voor de cavalerie. Bij stap 7 noemen we dat een aankoopmakelaar.

Lees ook:

Stap 8: Onderhandelen

Het is zover. De complete check-dubbelcheck is gedaan. En de verliefdheid, die is er nog steeds: dit huis moet de jouwe worden, en wel nu. Het grote onderhandelspel gaat beginnen. Een vak apart, zo blijkt. We zetten de regels & codes, de tips & tricks en de do’s & dont’s voor je op een rij.

Lees ook:

Stap 9: Afronden

Dat klinkt lekker ‘klaar’, afronden. Maar je gaat nog door een achtbaan, let maar op. Met (voorbehoud) financiering, de notaris, allerlei verzekeringen en bijvoorbeeld het opzeggen of verkopen van je huidige huis. Gelukkig is er een lijstje dat je wel eenvoudig af kunt ronden.

Lees ook:

Stap 10: Feest

Oh Yeah! Je droomhuis is van jou. He-le-maal van jou, en van je partner misschien, en een beetje van de bank. Hoe dan ook: vier het feest, vier het leven. Drink champagne, of is dat alleen voor bij de notaris? En is het done om een schilderfeest te geven om alle slaapkamers goedkoop te witten?

Lees ook: