Goed, er is een huis. Een mooi huis. Sterker nog: je bent verliefd. Prachtig natuurlijk, maar weet ook: verliefdheid gaat niet altijd gepaard met gezond verstand. Daarom is het slim om jezelf juist nu met de beide benen op de grond te dwingen en je af te vragen: is dit huis werkelijk de ware? Ben ik ergens blind geweest? Heb ik rekening gehouden met eventuele gebreken? Moet er verbouwd worden? Heb ik het financiële plaatje écht compleet? Kortom: heeft het alles in zich om die liefde ook in de praktijk waar te maken? Tijd voor dé realitychecklist.

Realitycheck op kosten

Maximale maandlasten: hoeveel kan ik écht betalen? Het lijkt zo’n simpele vraag. Maar zie hem maar eens eerlijk en realistisch te beantwoorden als met glazige ogen in je droomhuis staat. Het kan er zomaar toe leiden dat je even uit het oog verliest dat de hypotheeklasten voor dat huis nogal fors zijn. Bereken daarom nog eens een keer zo realistisch mogelijk wat je maximale maandlasten zijn en win hypotheekadvies in.

Extra lasten

Met een hypotheek alleen ben je er niet, er komen nog allerlei kosten bovenop, zoals servicekosten, verzekeringen en belastingen. Het is een tegeltjeswijsheid, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Bij deze dus. Zorg dat je weet wat je besteedt. 

Monumentaal wonen

Dat wonen in een monument bijzonder is hoeven we niet uit te leggen. Maar hoe zit dat eigenlijk met de kosten, zoals onderhoud? En hoe houd je bijvoorbeeld de energiekosten laag? En valt de boek een beetje te isoleren of kan dat niet? Er zijn nogal wat vragen als het gaat over de kosten mocht je je zinnen hebben gezet op een monumentaal pand. En ja, het kost wel wat, maar er zijn ook allerlei financiele tegemoetkomingen.

Dit raden we je aan:
Historisch wonen of Wonen in een monument, wat zijn de kosten

Energielabel

Sinds begin 2015 heeft elk huis van de Rijksoverheid een energielabel gekregen, variërend van A (heel zuinig) tot G (onzuinig). Het is de moeite waard op energielabel.nl te checken welk label je droomhuis heeft.

Lees meer over: 
Het energielabel

Realitycheck op tijd

Verbouwen: is daar tijd en geld voor?
Het kan heel aantrekkelijk zijn een echte ‘opknapper’ te kopen. Of wellicht koop je een nieuwbouwhuis dat ‘casco’ wordt opgeleverd. Hoe dan ook: de realiteit voor elke koper is dat er in de meeste gevallen iets verbouwd of opgeknapt gaat worden. Meestal gaat dat om een badkamer, keuken of vloer. Maar ook cv, elektra en fundering kunnen aan vervanging toezijn. Is daar geld voor? En tijd? Belangrijk om te beseffen: een duidelijk gedateerde keuken of badkamer kan meegenomen worden in de prijsonderhandeling, zodat je je verbouwbudget direct vergroot. Maar dit geldt niet voor die nieuwe brocantekeuken die toevallig niet je smaak is. Kortom: wees daar realistisch in.

Dit raden we je aan:
Extra kosten voor jouw huis

Realitycheck op wens

Last but not least: ga eens terug naar stap 1.
Ofwel: je wens. Voordat je dit huis ook maar op je netvlies had, had je immers je woonwensen al bepaald. Voldoen deze ook nu nog? Kun je in dit huis leven zoals je dat voor ogen had? Heb je onderweg geen blinde vlekken opgelopen wat betreft maandlasten of eventuele verbouwingen? Kleine of grote gebreken echt geen bezwaar? Is, kortom, onder aan de streep dit huis nog steeds de ware? Je weet wat een volmondig ‘ja’ op deze laatste vraag betekent: je gaat een bod doen. En dat betekent dus: onderhandelen.