De balans is opgemaakt, de spaarpotten opengetrokken en het zicht geslepen. Naar welke woning wil jij dat dit kostbare rib uit je lijf heen gaat? Je hebt je wens inmiddels vormgegeven en hoe gerichter je kijkt, hoe sneller je resultaten kunt boeken. Hoe scherp jij jouw zoekopdracht zo aan, dat je niet verdwaald tussen de honderden ongeschikte woningen, maar de keuze krijgt uit een tiental passende huizen? Wat heeft de nieuwe restyling van funda voor effect op jouw zoektocht? En hoe doe jij daar je voordeel mee? En loont het ook om buiten de vertrouwde wegen te zoeken?

Funda-account

Het kan de frequente bezoeker niet zijn ontgaan: funda is onlangs onder het mes gegaan met als resultaat dat jij op de vernieuwde site nu nog sneller jouw droomhuis vindt. Grotere foto’s, meer informatie, betere zoekopties  - je kunt het in één oogopslag tot je nemen. Met je persoonlijke account kun je potentiële huizen opslaan, automatische filters instellen en je persoonlijke voorkeur in de puntjes precies afstemmen. Wist je dat funda je dagelijks op de hoogte wil brengen van het nieuwe aanbod? Stel je eigen zoekopdracht in en ontvang per mail de nieuwste aanwinsten en vondsten.

Download de funda-app

Met de verbouwing op de site is ook de mobiele app van een nieuw jasje voorzien. Vanaf de bank thuis is het eenvoudig swipen, maar dankzij de mobiele applicatie is het een koud kunstje om al wandelend door een leuke straat erachter te komen welke huizen te koop staan. Kies voor een overzichtelijke lijst of bekijk de kaart en zie op de app de beschikbare woningen als paddenstoelen uit de grond schieten. Je wandelt zowel virtueel als analoog door een buurt terwijl je horizon zich met elke stap verbreedt.

Wandel door fijne buurten

Het eenvoudig doorklikken op een website heeft zo zijn voordelen, maar het daadwerkelijk rondstappen in een wijk waar je je wel wil vestigen, is geen onaangename bezigheid. Ga bij voorkeur op verschillende tijdstippen, zowel doordeweeks als in het weekend koekeloeren, fantaseer over scholen voor de kinderen, maak een praatje met de sigarenboer op de hoek – niemand die jou een beter beeld kan geven van de straat waar jij jouw huisje, boompje, beestje wil stichten.

Verken de buurt en ga eens op ontdekkingstocht.

Overzichtjes

Als je huizen gaat bezichtigen zijn overzichtjes onmisbaar. Want niets werkt zo fijn als vergelijken. Welk huis heeft de meeste vierkante meters? Welke tuinen liggen het meest zongunstig? Bij welk huis is een school dichtbij? En welk huis ligt in een rustige straat? Wat ook handig is, is om te kijken hoe het financiële plaatje eruitziet. Want hoe handig is het als je weet bij welk huis welke maandlasten horen? En, als het zo ver is en je een keuze hebt gemaakt, welk bod je kunt uitbrengen.

Als je weet wat je kunt bieden kun je huizen goed met elkaar vergelijken. Lees: Weet wat je kunt bieden in 10 minuten

Social media

In een wereld waarin de sociale media niet meer weg te denken zijn, is het niet onmogelijk een huis te vinden via bijvoorbeeld Facebook. Je Twitter-tijdlijn is de nieuwe mond-op-mond-reclame en met wat tamtam weet binnen no time iedereen dat jij zoekende bent. Daar zit meteen ook het pijnpunt want wil je een huis kopen van vrienden? En mag iedereen precies weten hoeveel jij te besteden hebt? Maak je op voor bergen welgemeend maar vaker onbruikbaar advies.

Ons artikel over huizenjacht op social media helpt je verder. 

Marktplaats

Zoals Nederlands grootste online markt zelf ook schrijft: bij twijfel, niet doen. Een huis kopen via Marktplaats kan en het is vast ook vaak goed gegaan, maar bedenk voordat je tot een transactie overgaat of je er goed aan doet. Je koopt nog geen strijkbout of tosti-ijzer met vooruitbetaling en dan wel een huis? Vertrouw je het niet? Volg je gevoel. Neem altijd je makelaar mee, die zal met zijn of haar ervaren oog kunnen bijspringen waar nodig.

Etalages bij makelaars

De immer gelapte ruiten van de makelaar, vertrouwd vol opgehangen A4’tjes en in de weerspiegeling je eigen dromen, hoop en verlangen: het struinen langs de ramen is misschien ouderwets, maar niet minder leuk. Wie heeft er niet tijdens zijn vakantie in de Franse Dordogne bij de plaatselijke makelaar staan loeren naar een pied-à-terre? Om vervolgens onverrichter zaken terug naar de camping te keuvelen. In je eigen stad of dorp kun je meer dan fantaseren. Het behapbaar koekeloeren zonder je eigen filter heeft zo zijn voordelen: huizen die bij voorbaat zouden afvallen, omdat ze in een straat liggen die je eerder niet was opgevallen, blijken bij een tweede blik in de ruit zo slecht nog niet.