Goed, je hebt besloten te verhuizen. Nu komt het erop aan de drang het web te bespringen op zoek naar potentiële droomhuizen te onderdrukken. Die honger is in een later stadium te stillen. Een ware kunst, we weten het, maar zeker noodzakelijk. Want voordat jij je hart verliest aan het statige herenhuis of dat prachtig gerenoveerde twee-onder-één-kapwoning met omringende tuin, doe je er verstandig aan de nodige zaken op een rijtje te zetten. Begin bijvoorbeeld met het tellen van de centen. Kun je beter huren of kopen? Kom je als zzp’er in aanmerking voor een hypotheek? Waar zullen je maandelijkse woonlasten uit bestaan? Kortom: wat kan?

Huren of kopen?

Het kopen van een huis heeft zo z’n voordelen. Je kan het pand precies opknappen zoals je blieft en als de rente niet al te veel schommelt, blijven de hypotheeklasten stabiel. Koopwoningen kunnen een rendabele investering blijken. Maar er komt ook een hoop bij kijken. Er zijn extra verzekeringen en belastingen, het onderhoud komt op jouw rekening en speculeren op de woningmarkt is niet zonder risico. Weeg de voor- en nadelen goed af. Hoe flexibel ben je? Als je ergens maar een paar jaar blijft, is het aantrekkelijk om te huren. Heb je een stabiel inkomen? Dan is kopen een goede overweging. Nog in twijfel over je woonplaats? Probeer het dan eerst uit met een huurhuis.

Lees wat columnist Sara Luijters bedoelt met Er is meer dan alleen rente.

Eerste check

Welk huis je kunt kopen, is afhankelijk van jouw inkomen. Er zijn talloze handige rekenhulpjes die je precies kunnen vertellen voor welke hypotheek jij in aanmerking komt en of jouw droomhuis binnen handbereik ligt – of dat je je verwachtingen moet bijstellen. Aan de hand van jouw bruto jaarinkomen  is uit te rekenen wat voor een hypotheek bij jou past. De Rabobank, Hypotheker en Triodos bieden een dergelijke rekentool. Andersom is ook mogelijk: de tool rekent uit hoeveel je bruto moet verdienen om een hypotheek voor jouw toekomstige woning te krijgen. Let wel, een hypotheek heeft invloed op jouw financiële ademruimte, zorg dus dat je er één kiest die bij je past.

Saskia vertelt in haar column: Alweer weg?! alles over een passende hypotheek.  

Starters, doorstromers, uitstromers, huis onder water

Als je je vertoeft op de woningmarkt dan ben je of een starter, of een doorstromer of een uitstromer. Dat zoveel betekent als: of je koopt voor het eerst een huis, of je hebt een koophuis en stapt over op een ander koophuis of je verkoopt je huis en gaat huren. Wat je bent maakt uiteraard niet uit, maar er gelden wel voor elke positie aparte regels. Handig om te weten. Staat je huis onder water, ook dan is het slim om te weten wat je moet doen.

Welke regels gelden er voor jou? Lees Starters, doorstromers, uitstromers en huis onder water of Doorstromer? Dit moet je weten!

Woonlasten koopwoning

De lasten en de lusten van een koopwoning – we beginnen bij het minst leuke gedeelte. Je bruto hypotheeklasten zijn een optelsom van rente, aflossing en premie. Deze lasten moeten niet hoger lopen dan je inkomen. Voor een helder beeld kun je gebruik maken van overzichtelijke lijst waarin we je eventuele lasten hebben genoteerd, zodat je een goede inschatting kan maken van je (vaste) maandlasten ten opzichte van je inkomen.

Dit zochten we voor je uit: 
Erfpacht, canon, gemeente? Wat moet ik weten?

BKR-registratie

Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) worden al je afgesloten kredieten en leningen vastgelegd. Ook betalingsachterstanden zijn hierin terug te vinden. Een bank kan, voordat hij je bijvoorbeeld een hypotheek aanbiedt, via dit register controleren of je niet teveel hooi op je vork neemt. Heb je reeds een aantal hoge leningen openstaan? De bank zal je beoordelen als minder kredietwaardig en je behoeden voor lastige schuldsituaties. Een BKR registratie is niet per se nadelig: als je geen betalingsachterstanden hebt, is dat je bewijs van goed financieel gedrag!

Dit zochten we voor je uit:
Een BKR-registratie: krijg ik nu geen lening? 
Wat zijn de extra kosten als je een huis koopt?

Hypotheek voor ondernemer/zzp’er

Het kan voor zelfstandig ondernemers lastig zijn om de financiering voor een koopwoning rond te krijgen. Je bent zonder een vast contract immers minder aantrekkelijk voor geldverstrekkers. Maar geen nood! Banken hebben vaak interessante hypotheken voor ondernemers en zzp’ers. Wat jij kunt doen is jezelf een aantal vragen stellen: hoe staat jouw sector ervoor? Hoe lang ben je al werkzaam in je huidige situatie? En hoe heeft jouw winst zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Naast de traditionele geldverstrekkers zijn er ook andere opties. Online en zonder dat er een bank aan te pas komt, weet jij binnen tien minuten waar je aan toe bent.

Dit raden we je aan:
Hypotheek voor een zzp'er: is dat mogelijk?

Studieschuld

Heb je nog een studieschuld op zak? Laat je niet wijsmaken dat je dan geen hypotheek kunt afsluiten. Want dat kan gewoon. Er zit wel een maar aan: de studieschuld weegt mee in je hypotheekaanvraag. Handig om vooraf dus te kijken hoeveel je precies kunt lenen.

Lees verder over:
Hypotheek en studieschuld, wat nu?

Eigen vermogen

Steeds vaker moeten kopers een beroep doen op hun eigen geld. Ofwel: ze moeten zelf een zak geld meenemen op het moment dat ze een huis kopen. Onder eigen geld valt dat bedrag dat je op je spaarrekening hebt staan, of een schenking van je ouders. Als je dit jaar een hypotheek afsluit mag de maximale hypotheek 102% van de woningwaarde zijn. Maak je bovenop de koopsom van je woning nog 4% bijkomende kosten, dan kun je dus tot 102% uit je hypotheek financieren. Die laatste 2% moet je zelf betalen. Uit eigen zak dus.

Lees meer over:
Je eigen vermogen in je huis of column: Er is meer dan alleen rente over je eigen vermogen. 

Oud pandje?

Je hebt je oog laten vallen op een monument. Zo’n prachtig oud pandje uit 1600 nogwat. Of een historisch dijkhuisje of boerderij. We waarschuwen je alvast: je krijgt ongetwijfeld heel wat ongevraagd advies naar je hoofd geslingerd. ZO denken veel mensen dat wonen in een monument heel duur is, onbegonnen werk is, en je nog geen spijker in de muur kunt slaan. Welnu: dat valt eigenlijk allemaal wel mee. Los van dat wonen in een monument betekent dat je in een bijzonder pand woont op dito plek is het handig om de feiten op voorhand al te weten.

Lees verder:
Historisch wonen of Erfpacht, canon, gemeente? Wat moet ik weten?

Huur opzeggen, huis verkopen 

Zit je nu nog in een huurhuis? Vergeet dan niet tijdig je huur op te zeggen. Voor de meeste huurders geldt een opzegtermijn van een maand: het gebruikelijke termijn waarin huren worden betaald. Controleer altijd je huurcontract aangezien daar afwijkende regeltjes in terug te vinden zijn. Bij het verkopen van je huis komt meer kijken. Hoe staat de woningmarkt ervoor? Is dit het juiste moment om je huis te verkopen? En wat te doen als er sprake is van een restschuld?

Onderhandelen

Het is nu nog niet zo ver, maar grote kans dat je straks aan de onderhandeltafel plaatsneemt. Dan is het wel zo handig om goed voorbereid te zijn. Leer hoe je onderhandelt als een pro van de boer en de beursman.

Lees (en leer): Onderhandelen, de beurs vs. de boer